пʼятниця, 6 листопада 2015 р.

Маркіян Шашкевич

«Устань могутній Маркіяне, 

На п’єдестал століть устань!
Хай зір твій в будучність загляне
В часи нових ясних світань»
                                 Р. Братунь

Як Тарас Шевченко дав могутній поштовх своїм «Поховайте та вставайте, кайдани порвіте», так і Маркіян Шашкевич пробудив Галичину своїм «Най свободоньки сонічко заблисне: ти не неволі син!». У літературі визначився М. Шашкевич як поет-новатор, творам якого притаманні чітко виражені національні мотиви, любов до рідного краю. Саме Маркіян Шашкевич у нашому краї першим відстояв життя українського слова, створивши абетку для школярів, випустивши у світ «Русалку Дністрову», яка стала першою заявкою народу Західної України про своє існування, про свою національну гідність. Це безстрашний отець Маркіян доносив Боже слово до своїх прихожан їх рідною, близькою кожному мовою. Він був генієм, взірцем, ідеалом багатьох поколінь українців. Таким залишається і для сучасників.

З метою збереження і передачі нащадкам кращих надбань національної культури нашою бібліотекою на початку листопада кожного року проводяться заходи по вшануванню пам’яті славного Маркіяна.
Цього року ми оформили книжкову виставку: «Будитель духу народного» та провели літературну годину «Для нас нащадків беріг він мову».


Ніколи не заросте стежка до Маркіяна Шашкевича. Слава його є справді всенародною. Він заслужив її, як і його сподвижники по «Руській трійці», що відстояли в лихі часи мову, гідність народу, відкрили простір для майбутнього розвитку культури на землі Прикарпатської України.

Явір на зрубі лежить,
Листя чорніє і в`яне…
В серці народному жить
Будеш повік, Маркіяне!
Наче сталева пила,
Душу підтяла зажура.
Завжди твоєю була
Доля народу похмура.
Ти заповів нам любов
До материнського слова.
В сяйві новітніх будов
Встала "Русалка Дністрова".
Ліс яворовий шумить,
Пісня дзвенить солов`їна,
Будеш, будителю, жить,
Доки живе Україна.

                    Д. Павличко

Немає коментарів:

Дописати коментар