неділя, 1 листопада 2015 р.

ЗУНР

Уночі проти 1 листопада 1918р. українські військові частини взяли під свій контроль усі головні пункти Львова. Над ратушею був піднятий синьо-жовтий національний прапор. 1 листопада Українська Національна Рада взяла владу в свої руки в Станіславі, Рава-Руській, Коломиї та інших містах Східної Галичини. Того ж дня австрійська влада у Львові погодилася на передачу влади Українській Національній Раді.
11 листопада 1918р. у Львові Українською Національною Радою був створений виконавчий орган влади (уряд) – Державний секретаріат. Його головою став К. Левицький, членами – В. Панейко, Л. Цегельський, Д. Виговький, С. Голубович та ін.
13 листопада Українською Національною Радою був затверджений тимчасовий Основний Закон, відповідно до якого за створеною Українською державою закріплювалася назва Західноукраїнська Народна Республіка (ЗУНР), визначалися її кордони, герб і прапор. Президентом ЗУНР було обрано Є. Петрушевича, главою уряду залишився К. Левицький. ЗУНР займала територію 70 тис. км. кв., її населення (6 млн) на 71% було українським.
ЗУНР проіснувала 257 днів. Реальне існування протягом восьми з половиною місяців національної галицької державності поставило на практичний грунт в українському русі гасло Соборної Української держави. Досвід ЗУНР підтвердив, що здобути і відстояти незалежну національну державу можливо тільки завдяки напрузі сил усіх соціальних верств і політичних сил нації.
ЗУНР увійшла в історію як героїчна сторінка у боротьбі українського народу за незалежність, вільний демократичний розвиток.

 До річниці з дня створення ЗУНР в нашій бібліотеці оформлено книжково – тематичну виставку: «ЗУНР – перший пагінець державності України», проведено історичну годину та перегляд літератури «ЗУНР – яскрава сторінка нашої історії».


Немає коментарів:

Дописати коментар