неділя, 8 травня 2016 р.

Берегиня роду і держави

   
   І коли доведеться долати
   Нам життєві стежини круті,
   То завжди пам’ятаймо, 
   що мати
   Нашим ангелом є у житті.
                         М. Демчук
   
   Мама! Це хвилююче, бентежне і магічне слово у кожного на вустах. Це слово безсмертне і великозначне. Воно найрідніше з усіх слів, воно найперше. Це велике слово подаровано людям Богом як духовне джерело, як сонце, що освічує морок, як вода, що вгамовує спрагу, як повітря, що окрилює. У серце матері Господь уклав закон природної материнської любові, яка проявляється взаємно у матері та дитини.
   Господь дав людям не тільки земну матір, яка приводить на світ немовля, а й небесну Пресвяту Богородицю, яка опікується всіма людьми. Заступниця Матір Божа завжди у серцях і молитвах матерів, вона їх порадниця і духовна матінка. Виливаючи свої болі та страждання, ділячись радостями та удачами, матері прославляють Благо­словенну поміж жінками, просять помилування та здоров'я, несуть дяку за Сина та милосердя.
   Відколи існує рід людський, відколи зародилася Україна, відтоді жінка-матір є берегинею сім'ї, дому. Це вона тихою колисковою оберігає сон дітей своїх у дитячі літа, це вона вчить їх жити чесно і правдиво, наставляє і допомагає, будить совість та береже від нещасть та ганьби. Мати берегла і народну долю. У часи лихоліть вона підносила дух і совість своїх дітей, сповнюючи їх гордістю та відвагою. Це її згорьовані очі йшли за своїми синами по всіх многотрудних дорогах, не давали забути, чиї вони діти. Без матері-берегині не було б і українських свят, обрядів, звичаїв, традицій. Це її пісні, танці, колядки, веснянки, забави-жарти передаються із покоління в покоління. Це її вишиті рушники, серветки, сорочки віками прикрашають українську хату. Це її писанки, дзбани, намиста, які вона викарбовувала і вимальовувала, перейшли через всі тортури та стали національною гордістю. Жінка-українка славиться і веселою вдачею, і працьовитістю, і мужністю та ніжністю, вона славиться неповторною вродою, рукодільництвом та вродженою милосердністю, гостинністю та добротою.
   І все це може і дає Богом дана — українська матір. Під її крилом і дахом виростають діти, вона виряджає їх у світ краси і науки, вона вболіває за них і молиться. Мати-українка нероздільна зі своєю ненькою Україною. Матінка-Україна пробуджує ті ж почуття, що і рідна мама. Заради неї діти йдуть у бій, борються з ворогом, з її ім'ям стають до святого причастя, просять благословення перед обидвома матерями, коли вінчаються.
   У травні, коли світ повен яблуневим цвітінням, а людські душі сподівань і надій, висловлюємо щиру подяку материнській самопожертві, відзначаємо День Матері. Травень — це місяць Пречистої Діви Марії, яка благословила в Хресний путь свого Сина, Спасителя людства. Тому травень і став символом вшанування материнства. Ця відроджена традиція допомагає дбайливіше ставитися до батьків, вшановувати маму, вчить дітей бути чуйними, уважними, вдячними.
   Хто ж започаткував це прекрасне Свято Матері? Воно зародилося в Америці у Філадельфії у 1908 році та дістало визнання і офіційного статусу у 1914 році. Маленька американка Анна Джервіс втратила свою маму в молодому віці. Душевні переживання дівчини були настільки сильними, що вона звернулася до сенаторів та в державні органи з клопотаннями про вшанування всіх матерів. І її турбота не залишилася поза увагою. День Матері був визнаний офіційним державним святом. Після першої світової війни його почали відзначати в країнах Європи.
   Серед української громади День Матері вперше влаштував Союз українок Канади у 1928 році. А наступного року це свято відзначалося вже у Галичині, зокрема у Львові. Ініціатором його проведення була Олена Кісілевська — редактор тижневика «Жіноча доля». Цю ініціативу підтримали «Союз українок» Галичини, «Просвіта», «Рідна школа». В Галичині цю іскру підхопили всі свідомі люди. Роль жінки знов була піднята, молоде покоління поверталося до давніх цінностей у житті, почало визнавати моральні засади правди і добра. Та і як не вшанувати матір — продовжувачку роду людського, берегиню не тільки родини, а й нації та держави?
   Тож вітаймо матерів, любімо їх, шануймо, бережімо, піклуймося про них. Зробімо для матерів свято душі, усмішок, взаєморозуміння, справедливості та ВЕЛИКОЇ ЛЮБОВІ. І нехай жінка-матір відчує це Свято весни не тільки в подарунках і привітаннях, а й на ділі, у конкретній допомозі.
   Згадаймо вдів, сиріт, згадаймо одиноких і самотніх, згадаймо хворих та калік, злиденних та скривджених. Згадаймо не лише тих, хто з нами, а й тих, хто у нашій пам'яті, кого вже нема серед нас. Відправмо панахиди, запалімо свічки, поклонімся всім покійним матерям і помолімся за них, принесім до їх могил квіти...

   Благослови ж нас, Боже, бути гідними дітьми матерям нашим! Дай нам розуму і хисту служити їм! Дай нам сили й снаги оберегти і заступити їх у лиху годину! Благословім наших матерів за любов і доброту, за мужність та ніжність!

Немає коментарів:

Дописати коментар