неділя, 15 травня 2016 р.

День пам’яті жертв політичних репресій

Такої світ не знав тюрми
… Не знав такого ще розбою,
А ми лишалися людьми.
А ми лишалися собою.
Боролися за волю ми
І правда нам була за зброю.
Тому лишалися людьми,
Тому лишалися собою…
                        І. Матещук

Жахливий окупаційний терор в Україні після приходу до влади більшовиків, політика фізичного винищування міліонів українців, голодомор Кагановича, стратегічний план «великого переселення народів», за яким тиран Сталін надумав поступити із західно-українським населенням так, як це зробив він з кримськими татарами, свавільне придушення щонайменшого національного спротиву – це складові нечуваного злочину в історії людства, ім’я якому – народовбивство.
На подвірї тюрми Лонцькогона ніч заводили трактор, і по кабінетам озвірілі війною і режимом слідчі чинили розправу над жертвами. Моторошно ставало на душі, коли через рев мотора доносився розпачливий жіночий крик.
До сьогодні тяжко збагнути, як вони вистояли. І ті, що життя віддали в безнадійній ситуації, і ті, що пішли на довгу і повільну смерть по таборах. Але це правда. Вони вистояли і з честю пройшли через великі муки, смерть, дистрофію, всю тодішню безвихідь. Вистояли у своєму патріотизмі, у своєму праведному націоналізмі.
Сьогодні наше завдання згадати їх хоча б за прізвищем, хоча б за світлиною, хоча б за іменем чи «псевдо», бо ж мусять постати з небуття, їх безсмертні душі, щоб висока ідея, за яку вони йшли на муки і смерть, освітлювала шлях сьогоднішнім поколінням.

Тим, що впали за волю,
Ми клянемось сьогодні,
Що не будем, не будем рабами
І не будем носити ярма!
                      Є. Войцехович

До дня пам’яті жертв політичних репресій в нашій бібліотеці оформлено книжкову виставку «Великі жертви твої Україно».

Немає коментарів:

Дописати коментар