вівторок, 10 травня 2016 р.

День пам'яті та примирення

Ніхто не забутий.
На полі ніхто не згорів:
Солдатські портрети
На вишитих крилах
      пливуть…
І доки є пам’ять 
      в людей,
І живуть матері,
Допоти й сини,
Що спіткнулись 
      об кулі, живі!
             Б. Олійник

Напевне, жодна інша історична подія не залишила такої глибокої рани в пам’яті народній і душах людських, як Друга світова війна - війна небувалих масштабів, що розколола і перебудувала не тільки світ, а й змінила цілі епохи.
Чи не найбільший свій чорний і кривавий слід залишила вона в Україні. На плаху війни, у вир якої українці потрапили не за власної волі, було покладено неосяжно велику кількість людських життів її синів і дочок. За різними підрахунками, Україна в роки війни втратила загиблими і померлими внаслідок бойових дій, окупації, репресій, голоду, епідемій і хвороб від 7 до 10 млн. людей.
Сьогодні, коли маємо незалежну державу, ми можемо об’єктивно осмислити колонізаторську суть, чужоземних режимів, ми дали їм належну оцінку і повертаємо майже з небуття свою націю. Набагато важче повернути з безвісті кожну конкретну людину – з її прізвищем та ім’ям, роком народження та селом, яке привело її на світ, з подіями та стражданнями, котрі випали на її долю, з датою загибелі, ув’язнення, депортації…
Друга світова війна була для народу України війною на звільнення від окупаційних режимів нацистської Німеччини і комуністичного СРСР.
Не маючи власної держави, українці воювали в рядах Червоної Армії проти гітлерівських загарбників, в рядах німецької армії проти комуністичної диктатури і в Українській Повстанській Армії за свободу і незалежність України. 
Кожен має право на власні спогади, але нікому не можна дозволяти відкритих зневажливих висловлювань стосовно будь-якої сторони колишнього конфлікту: радянської, німецької, польської чи УПА.

До днів пам’яті і примирення та Дня Перемоги в нашій бібліотеці було оформлено книжкову виставку «День пам’яті та надії», а також проведено день пам’яті «Маки червоні – то пам'ять героям, маки червоні – то вічне життя». Участь в заході взяли учні 8-А класу Глинянської школи та заступник директора по виховній роботі Блонська І. М.






Немає коментарів:

Дописати коментар