неділя, 10 січня 2016 р.

Різдвяні свята в бібліотеці

Ми завжди покладаємо особливі й радісні надії на прихід зими. Саме взимку християни усього світу мають найбільше і найвеличніше свято – Різдво Христове.
Різдвяне свято увібрало в себе все краще з календарних обрядів нашого народу, коріння яких – у сивій давнині. Воно знаменує собою народження нового життя, оновлення людської душі, що повинна очиститися, виплекати в собі паростки на кращу будущину, освітитися благородними помислами ї з’єднатися з почуваннями всього народу.
До Різдвяних свят в нашій бібліотеці оформлено книжково-ілюстративну виставку «Різдвяні свята в Україні» і проведено урок народознавства «Коляда – дух землі» в якому брали участь учні Глинянської школи  та перегляд літератури «Січень крокує – свята дарує».


Своїм корінням колядки сягають в глиб далеких язичницьких віків і пов’язані з одним із головних свят наших предків – днем зимового сонцестояння, сонцевороту. Для давньої  людини воно знаменувало відновлення життєдайної сили сонця, перемогу світла і життя над зимовим мороком і омертвінням у природі. Свято супроводжувалося численними звичаями, ритуальними діями, обрядами, зокрема обходів дворів з величальними піснями і побажаннями – колядами.





Немає коментарів:

Дописати коментар