четвер, 15 жовтня 2015 р.

День Захисника України


«Велику правду,  для усіх єдину,
Наш гордий клич народові несе:
«Батьківщині будь вірний до загину,
Нам Україна вище понад все!»

                Гімн українського націоналіста

14 жовтня українці відзначають чотири свята: День українського козацтва, День створення УПА та День захисника України, які обєдналися в одне велике свято під покровом Пресвятої Богородиці.
Українські козаки з давніх часів вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею. Після зруйнування Запорізької Січі козаки пішли за річку Дунай і взяли з собою образ Покрови Пресвятої Богородиці. Вони пам’ятали переказ про те, як одного разу Діва Марія покрила своїм омофором людей, що молилися у храмі, захистивши їх від нападу ворогів. У незалежній Україні в день Покрови відзначають свято козацтва.
В жовтні 1942р. була створена Українська Повстанська Армія. Доля УПА – одна з найтрагічніших сторінок в історії народу України. УПА вела справедливу визвольну боротьбу проти військових армад двох найжорстокіших тиранічних режимів світу. Були страшні жертви…

«Коли ви вмирали, вам дзвони не грали,
Ніхто не заплакав за вами.
Лиш в чистому полі ревіли гармати,
І зорі вмивались сльозами»
         

Події зими 2013 – 2014 років змінили життя країни та життя кожного українця. Війна була неминуча. Ми не хотіли змінюватись і тому вона почалася. Важка вервиця військового жаху квітнево-травневими шляхами увірвалася у спекотний донбаський червень 2014р. запрацювали військкомати, проводячи мобілізацію в АТО, відправляли військові частини свої «десанти» у «гарячу точку», з’явилися добровольці – зовсім юні, необстріляні хлопці, які самі «записувались» на війну. Піднімались військові частини по команді «Тривога!». Бо війна була справжня, а не навчальна.

З Глинян в зону АТО мобілізовано 30 чоловік. 13 з них вже відслужили і повернулися, а 17 ще несуть службу. Троє з демобілізованих працюють на відновленні кордону.

Із Золочівського району в зоні АТО загинуло 7 чоловік.

Правду і пам'ять не знищити, не вбити, бо вони омиті святою кров’ю Українського Вояка-Героя. А Герої не вмирають, як і пам'ять про них.   

«Є голос коріння і роду святиня,
Над садом вишневим шумлять ясени.
О ні, Україна не буде рабиня,
Її захисти повинні сини»
                        В. Вихрущ

До Дня Захисника України в нашій бібліотеці було оформлено виставку "Їх у бій вела любов до України"


та проведено урок історії "Благословенна та держава, що має відданих синів"

Немає коментарів:

Дописати коментар